Zagrebačka okolica

Hrvatski glavni grad može vam poslužiti kao baza za različite jednodnevne izlete.


Budući da se istočna Europa sve češće nalazi na popisima mjesta na koja morate otputovati, posjet glavnom gradu Republike Hrvatske, spoju staroga i novoga, trebao bi biti pri vrhu popisa. Zagreb je smješten na obroncima Medvednice, samo tri sata vožnje od jadranske obale i može vam poslužiti kao baza za jednodnevne izlete.

Old town Samobor
 • Jezero Jarun

  13 km

  Ako su vam tri sata vožnje do obale predaleko, jezero Jarun, umjetno jezero duljine 2 km izrađeno 1987. za potrebe Univerzijade, vrlo je blizu grada. Zaplivajte kako biste se rashladili ili iznajmite pedalinu, kanu ili dasku za surfanje na vjetru. Ako ne volite vodene sportove, u blizini se nalazi sportski centar gdje se za lijepog vremena okupljaju skejteri, roleri i biciklisti.

  Šljunčana plaža na Velikom Jezeru popularno je mjesto za piknik. Na istočnom kraju Malog jarunskog jezera možete uživati u sunčanju. Nakon zalaska sunca, iskoristite priliku i izađite u neke od mnogobrojnih noćnih klubova i kafića koji se nalaze uz obalu jezera.

 • Medvednica

  16 km

  Prostrani Park prirode Medvednica sadrži skijalište i centar za zimske sportove, uključujući i udobne planinske kolibe. Planinarenje i brdski biciklizam neke su od popularnih aktivnosti. Ljeti bukove šume poprime duboku zelenu boju, a zatim se na jesen transformiraju u zadivljujuće nijanse narančaste.

  Dok istražujete šume, ne zaboravite svratiti do špilje Veternice koja je za posjetitelje tijekom ljeta otvorena vikendom. Isto tako, posjetite rudnik Zrinski, popularni srednjovjekovni rudnik srebra koji privlači zaljubljenike u povijesne rekonstrukcije prilikom Srednjovjekovnih dana na Medvednici.

 • Samobor

  27 km

  Zapadno od Zagreba smješten je pitoreskni srednjovjekovni grad Samobor koji se može pohvaliti ugodnom klimom. Osim atraktivnom baroknom arhitekturom, grad se može pohvaliti i uspješnom umjetničkom scenom koja uključuje slikare, kipare i pjesnike.

  Živopisni trgovi okruženi su brdima, stvarajući tako šarmantno mjesto za upijanje atmosfere u jednom od lokalnih kafića. Kušajte kremšnite, kolač s kremom od vanilije i jaja, za koje se govori da su među najboljima u Hrvatskoj. Ovo područje poznato je i po bermetu, lokalnom aromatičnom vinu s pelinom.

 • Karlovac

  53 km

  Poznat i kao „grad na četiri rijeke”, ovaj je predivni grad u 16. stoljeću projektiran u obliku zvijezde sa šest krakova kao utvrđenje za borbu protiv Osmanlija. Uz bogat kulturni život, Karlovac je turistički centar u usponu koji nudi mnoge aktivnosti, uključujući i paintball, treking te plivanje na gradskoj plaži.

  Između četiri rijeke, odaberite onu koja vam najviše odgovara. Divlje vode rijeke Mrežnice idealne su za kajakaštvo. Mirnija rijeka Dobra pogodna je za plovidbu i piknike, dok su rijeke Kupa i Korana popularna mjesta za ribolov.

  Karlovčani ispijanje piva često opisuju kao petu rijeku grada, što Karlovac čini odličnim mjestom za večernje opuštanje uz bocu-dvije piva. Donedavno je glavna industrija u Karlovcu bila proizvodnja lokalnog piva, Karlovačkog.

 • Ljubljana, Slovenia

  143 km

  Slovenija se nalazi zapadno od Zagreba, a njezin glavni grad, Ljubljana, živahan je barokni grad. Jedan od najmanjih europskih glavnih gradova u kojem studenti, umjetnici i ulični izvođači stvaraju mladenačku atmosferu. Kulturne su znamenitosti, poput muzeja i galerija, mnogobrojne. Srednjovjekovni dvorac izdignut je ponad grada i slikovitih mostova koji nadsvođuju rijeku Ljubljanicu.

  Ako želite jedinstveno iskustvo, posjetite autonomni grad Metelkova, centar alternativne kulture u gradskom središtu.